Vad är PBS?
PBS står för positivt beetendestöd (på engelska Positive Behavioral Supports).
Det är en metod som är utvecklad från klassisk inlärningsteori, dvs från Pavlovs experiment och betingning av hundar.
PBS är utvecklad till och används för personer med intellektuell funktionsnedsättning, metoden är inte särskilt välkänd i Sverige och används bara av några fåtal här i landet, bl.a eftersom den anses kontroversiell och saknar vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i större sammanhang.
Vad är skillnaden på PBS och LAB?
Väldigt enkelt kan man säga att skillnaden på LAB (lågaffektivt bemötande) och PBS är vem som har ansvaret, vem som ska ändra sitt beteende
PBS handlar om att ändra/betinga individens/elevens/klientens beeende LAB handlar om att ändra miljön och skötarens/lärarens/vårdnadstagarens förhållningssätt och bemötande.
PBS är en metod som när den implementeras brett – dödar själen hos individen. Det är också en metod som tar ifrån t.ex lärare deras yrkesstolthet, deras ansvar och möjligheter att göra en skillnad. För om det är elevns fel, eleven som ska ändra sig/betingas – vad finns då kvar för läraren i dennas uppdrag?
Som tur är, så är metoden inte särskilt utbredd i Sverige, en enkel googlesökning ger vid handen att bara några få kommuner använder metoden. En av dem är Sjöbo kommun – som enligt hemsidan använt metoden sedan 2019.
2023 tvingades de att stänga ner en av sina två skolor. Föräldrarnas och elevernas fel såklart…