Hur mår ditt skolbibliotek?
För mer än 2000 år sedan grundades biblioteket i Alexandria (Egypten). Ett bibliotek som fortfarande idag är världskännt. Det var inte det första biblioteket, men dess mångfald, flerspråkighet och omfattning gjorde det till antikens utbildningscentrum för forskare, filosofer och nytänkare.
2023 hamnade Sverige på Unescos lista över världsminnen för vår tryckfrihetsförordning från 1766, dvs:
- Rätten för alla att publicera tankar, åsikter och känslor i tryck.
- Rätten för alla att ta del av myndigheternas och de styrande organens handlingar och rätten för vem som helst att trycka dem.
USA har varit väldigt bra på att förmedla ideen om att de är inte bara de enda, men de första, att ha yttrandefrihet, men faktum är att vi härhemma var först 🙂 Och att vi fortfarande är bättre – något vi borde vara väldigt stolta över.
Det är också en tradition vi borde bevara och värna om!
Enligt bibliotekslagens ändamål §2 framgår det att: ” Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning .Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”.
Och av promemorian inför bibliotekslagen av 2013 framgår det att: ”Den nya lagen föreslås vara teknikneutral och särskilt ange att folkbiblioteken ska främja användningen av informationsteknik för kunskapsinhämtning och lärande.” Vilket sedermera utmyntades i lagens 7§.
Varför säger jag detta och vad har det med ditt skolbibliotek att göra tänker du kanske nu, saken är den att jag hade turen eller kanske olyckan att bli inbjuden till ett högstadie-skolbibliotek i veckan.
Skolan vars bibliotek jag fick se vill förbättra deras bibliotek, och det är superbra! 🙂 Men besöket fick mig att tänka över skolbibliotek runt i landet, hur de ser ut och det bara kliade i fingrana för att fixa alltihopa 🙂
Hur ser ditt skolbibliotek ut?
Det bibliotek jag såg, var direkt otrevlig. Det var ingenstans i närheten av inbjudande. Jag är bibliofil. Jag älskar böcker och jag älskar att grotta ner mig i kunskap, att lära mig mer, för inte tala om att vandra in i andra världar, se andra perspektiv, men inget med det skolbibliotek jag såg fick mig att vilja detta – det enda jag ville var att springa därifrån, snabbt som f…
Rummet var pyttelitet, ljuset skarpt, möblerna ovänliga, bokhyllorna …oj,oj, oj… 🙁 Och böckerna? Hyllan som skulle bjuda in nya läsare var kvinna, kvinna, kvinna. I rosa såklart. Alternativt +500 sidor Si-Fi/Fantasy och så en liten lättläst bok i skriftstorlek 14 om svensk politik. Ingen dator, ingen padda, ingenting som på något sätt främjade användningen av informationsteknik för kunskapsinhämtning och lärande.
De hade en bibliotekarie som kom några timmar, och utifrån det pitchade utbudet så misstänker jag att hur duktig bibliotekarien än är, så är det inte någon som är van att agera inom skollagen och att det systematiska kvalitetsarbetet på skolan omkring bl.a delaktighet, demokrati, likabehandling och diskriminering inte i nuläget omfattar skolbiblioteket. Ingen verkar ha tänkt på pojkarna och ingen verkar ha tänkt tanken att fråga eleverna om varken miljön eller innehållet i skolbiblioteket.
Den nuvarande regeringen har föreslagit att skolbiblioteken framigenom ska vara bemannade. Det låter hur bra som helst! 🙂 Men, utifrån vad jag just sett, så behöver skolbiblioteken mer än som så för att leva upp till lagens intentioner – de måste få vara en levande integrerad del av verksamheten.
Hur mår ditt skolbibliotek?